30 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση για τη Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με Θέμα την Προσχολική Αγωγή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταδίου 48, 105 64 Αθήνα 
Τηλ.: 2155505091 / 6930300952 
sillogosvrefonipiokomonelladas@gmail.com
Αρ. Πρωτ.: 32
Αθήνα, 29/05/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας προσκλήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη σε συνάντηση που μετείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εργασίας, η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο ΠΑΣΥΒΝ και η ΔΟΕ και είχε ως θέμα την καλύτερη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την προσχολική εκπαίδευση. Το Προεδρείο του Σωματείου μας  μετείχε στη συγκεκριμένη σύσκεψη αφού νωρίτερα είχε ενημερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τις προθέσεις του σε σχέση με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ο Υπουργός Παιδείας στην τοποθέτηση του για το φλέγον ζήτημα ανέφερε ότι αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και επιστημονικών προσεγγίσεων, ότι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε ορίζοντα τριετίας και ότι θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα λαμβάνοντας υπόψη υλικοτεχνικές αδυναμίες και έλλειψη προσωπικού.

Το Σωματείο μας έθιξε το ζήτημα της καταστρατήγησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Βρεφονηπιοκόμων που συντελείται εδώ και δέκα χρόνια όσον αφορά τις ηλικίες 5-6 ετών και τόνισε ότι με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικότητας θα έχουμε την επέκτασή της για ένα ακόμη έτος. Επιπλέον, ζήτησε να διευκρινιστεί το αν η δυνατότητα επιλογής μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων που εξαγγέλθηκε θα ισχύσει γενικά ή θα αφορά μόνο το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της τριετίας.

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι ο ένας χρόνος υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής δεν είναι διαπραγματεύσιμος και ότι για τον δεύτερο χρόνο θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει και πέραν της τριετίας. Ολοκληρώνοντας διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να δούμε διεξοδικά αν υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα σε Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Νοσηλευτικής.


Στη συνάντηση διατυπώθηκαν απόψεις για σύσταση επιτροπών που θα διερευνήσουν εκτενέστερα τα ζητήματα. Το Σωματείο μας προτίθεται να συμμετέχει σε αυτές και να συνεχίσει να διεκδικεί ουσιαστικά, εκφράζοντας με σαφήνεια τις θέσεις του και ενημερώνοντας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία τον κλάδο μας για τις εξελίξεις.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΑΛΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου